У свинарстві велике значення має репродуктивна ефективність свиноматок, які повинні забезпечувати відтворення у значній кількості поросят, народжених живими при кожному опоросі. Крім того, очікується, що ці новонароджені поросята перебуватимуть у найкращих умовах з точки зору здоров'я, управління, дієти, ефективності та фізіології. З цієї причини на свинофермі мають бути впроваджені протоколи управління та благополуччя для кожної стадії виробництва свиней.
Управління свиноматкою в післяпологовий період має велике значення для життєздатності поросят. Необхідно забезпечити, щоб свиноматка впізнавала та приймала поросят, щоб вона могла виробити достатню кількість молока. Крім того, молоко має забезпечувати молодняк необхідними поживними речовинами. Потім поросята повинні пройти стадію відлучення, коли їхній раціон змінюється з молока на корм. Таким чином, у їхній травній та імунній системах, є кілька проблем, до яких поросята повинні бути готові.
Лактація: передлактаційна фаза
Свиноматка вироблятиме молозиво протягом перших годин життя поросят, яке поросята повинні споживати при народженні. У цьому молозиві міститься значна кількість антитіл, які є захисними молекулами, які мати передає поросятам. Завдяки молозиву поросята можуть провести перші тижні життя захищеними від інфекцій. Потім мають застосовуватися вакцини для зміцнення їхньої імунної системи, щоб захистити їх від різноманітних захворювань, які вражають регіон, де розташована ферма.
Потім молозиво перетворюється на материнське молоко, яке має поживний склад, багатий на елементи, необхідні для поросят. Це молоко складається з білків, жирів, вуглеводів, вітамінів і мінералів, які необхідні для розвитку поросят. Цей корм буде основним для поросят протягом кількох тижнів, поки вони не досягнуть достатньої ваги для стадії відлучення.
На цьому етапі лактації відбуваються важливі процеси управління, такі як перерізання пуповини, скол ікол, реєстрація ваги, купірування хвоста, індивідуальна ідентифікація, введення мінералів (заліза), кастрація тощо. Після цього свині можуть розпочати фазу відлучення та переходу, яка завершиться відгодівлею.
Відлучення - важливий період для поросят
Стадія лактації повинна закінчуватися скороченням годівлі свиноматки. Таким чином, знижується продуктивність молока, унеможливлюються процеси маститу через накопичення молока, і поросята можуть приступити до стадії відлучення.
Середня вага поросят при відлученні становить від 6 до 8 кг в ефективних виробництвах, які називають це «раннім відлученням». Вважається, що в середньому свині готові до відлучення у віці від 17 до 21 дня. Однак цей вік може бути збільшений у виробництвах, де досягнення ідеальної ваги та фізіології, необхідної для відлучення, більш ускладнене. На невеликих фермах таке відлучення рекомендується в середньому через 28 днів, оскільки поросятам потрібно більше часу для досягнення ідеальної ваги.
Визнано, що поліпшення здоров'я стада, харчування та управління виробництвом дає змогу скоротити період лактації. Скорочення періоду лактації дає змогу проводити раннє відлучення і знижувати виробничі витрати, пов'язані з лактуючою свиноматкою.
Аспекти утримання поросят
Під час годівлі поросят слід враховувати два основні чинники. По-перше, корм має надаватися досхочу, а перехід тварини має здійснюватися в міру набору ваги, уникаючи різких змін у кормі, які можуть спричинити розлади травлення. Після того, як поросятам виповнюється 7-10 днів, рекомендується розпочинати пре-ініціативну годівлю, яка готує травну систему тварин до відлучення. Після того, як поросята досягають ваги 12-15 кг, дається стартовий корм, який завершує підготовку поросят до відлучення, поки вони не досягнуть ваги близько 30 кг.
По-друге, настійно рекомендується регулярно реєструвати вагу тварин, щоб оцінити успішність виробництва та усунути будь-які затримки або запобігти захворюванням.
Стадія відлучення вважається критичним періодом, оскільки вона знаменує перехід від лактації до відгодівлі, і у фізіології поросят відбувається кілька важливих змін. На цьому етапі може спостерігатися зниження рівня материнських антитіл, що ставить імунну систему поросят у невигідне становище щодо інфекційних патогенів. Ця ситуація ускладнюється змінами навколишнього середовища, які можуть сприяти появі респіраторних захворювань. Крім того, шлунково-кишковий тракт зазнає низки змін у раціоні, які без належного управління призводять до діареї або зниження набору ваги.
Приміщення для відлучки
Приміщення є одним із найважливіших компонентів в управлінні та успіху етапу відлучення. У цих приміщеннях поросята перебуватимуть протягом значного часу, в якому мають бути гарантовані найкращі умови для їхнього ефективного росту та благополуччя.
Серед найважливіших особливостей приміщень для відлучення поросят - вентиляція. Залежно від географічних умов ферми та економічних ресурсів рекомендується мати ефективну динамічну систему вентиляції, яка дає змогу оптимально контролювати вологість і температуру.
Іншим важливим фактором в управлінні поросятами на рівні об'єкта є щільність. Рекомендується обирати щільність 4-5 поросят/м2 з достатньою кількістю годівниць і поїлок для годування всіх тварин. Крім того, рекомендується використовувати пластикову підлогу для легкого очищення та дезінфекції.
Крім того, гігієна в приміщеннях є обов'язковою і має відповідати чітким та оновленим протоколам. Рекомендується система «все зайнято, все пусто» для зниження спалахів інфекційних захворювань. Крім того, управління стадом дає змогу уникнути схрещування різних популяцій, що може призвести до хвороб або стресу. З іншого боку, прибирання та дезінфекція цих приміщень повинні проводитися з використанням рекомендованих засобів, які дозволяють уникнути проблем зі здоров'ям у поросят. Метою прибирання та дезінфекції є усунення будь-яких патогенів у навколишньому середовищі.
Стратегії оптимізації етапу відлучення
Зниження ймовірності респіраторних або захворювань шкт є ключовою метою на етапі відлучення поросят. Тому існують деякі стратегії для покращення благополуччя поросят та підготовки їх до цього перехідного періоду.
- Встановити повні протоколи вакцинації відповідно до збудників хвороб, поширених у продуктивній зоні. Таким чином, забезпечується адекватний і своєчасний захист поросят від інфекційних захворювань.
- Використовуйте оптимізатори травлення у поросят, оскільки корм, який їм дають, заснований на сої. Цей продукт забезпечує екзогенні ферменти, які покращують перетравлення крохмалю, і високу концентрацію білків у раціоні на основі злаків, що сприяє процесу травлення на цьому етапі життя. У результаті поживні речовини в раціоні краще засвоюються, а кишковим розладам у поросят запобігають.
- Встановити оновлені та ефективні протоколи очищення та дезінфекції об'єктів. Було відмічено, що ця стратегія знижує виникнення респіраторних та травних захворювань, яким сприяє вологість навколишнього середовища та розмноження патогенів.