Мастоприм-Р
Мастоприм-Р призначений для аналізу молока та молочних продуктів з метою визначення сторонніх домішок (стародийного молока, молозива), а також маститу у тварин. Препарат найчастіше використовують на фермах та в пунктах прийому молочної продукції.
Принцип визначення молока ґрунтується на хімічній реакції Мастоприму-Р із лейкоцитами молока. Молоко, відібране для проби, слід ретельно розмішати. Результат оцінюють по зміні консистенції: якщо утворилася желеподібна маса, то результат позитивний, якщо суміш препарату і молока утворює однорідну рідину, то результат є негативним.
Для досліджень готують водний розчин цього препарату.
Препарат Мастоприм-Р у кількості 3,5 г розводять у 100 см3 теплої очищеної води ( 30-35 °С ).
Розчин препарату перед використанням ретельно збовтують для рівномірного розподілу осаду.
Отриманий водний розчин необхідно зберігати при кімнатній температурі не більше 24 годин.
Для аналізу молока його змішують з препаратом Мастоприм-Р в об'ємному співвідношенні 10 мл до 5 мл.
Для того щоб не утворювалася піна, молоко необхідно вливати в розчин по стінці колби.
Кислотність аналізованого молока може коливатися від 16 до 21 pH, температура від 18 до 22 °С.