Доїння корів

Що ми знаємо про поведінку корів під час доїння?

Відповідь проста – нічого! Адже доярка навіть не замислюється, що оточуюче середовище навколо тварини напряму впливає на її продуктивність. Звуки доїльних апаратів, присутність доярки або її відношення до процесу доїння, час доїння, послідовність маніпуляцій, звук течії води при підмиванні вимені інших корів та інші дії дають уяву тварині, що скоро прийде її час доїння.

Розглянемо кілька моментів:

  • Відношення доярки. Спокійна доярка має заспокійливий ефект на тварину. Тиха розмова до тварини, відсутність криків та різких рухів, відсутність використання предметів для биття чи підгону тварин – підвищить продуктивність,оскільки протилежні дії призведуть до виникнення стресу у тварини, як наслідок, отримаємо виділення гормону адреналіну, який є першим ворогом окситоцину відповідаючого за позитивний вплив на вироблення та виділення молока.
  • Послідовність дій та маніпуляцій. Як кажуть звичка - страшна сила… так і тут, корова – тварина яка любить чітку послідовність дій. Доїння має виконуватися однаково ранком, в обід та вечором, бажано в той же час, тим самим оператором, і в тій же послідовності. Інакше знов таки стрес, як наслідок - спад продуктивності, виникнення маститу.
  • Масаж вимені – запорука успіху! Масаж вимені та сосків, миття та обтирання має стимулюючий ефект на виділення молока, оскільки знов таки виділення окситоцину має пряму дію на даний процес. Також не слід затримуватися з одяганням доїльного апарату більше як на 2-3 хв, що може знизити продуктивність до 5%.
  • Правильно відрегульований вакуум в апараті. Сильно високий або навпаки низький рівень вакууму негативно позначається на продуктивності та якості молока, може виникнути мастит. • Ніяких лікувальних дій під час доїння! Тварина не повинна мати асоціацій доїння з больовими чи неприємними відчуттями.
  • Гігієна оператора – запорука чистого молока! Давайте не будемо забувати, що все ж таки ми працюємо для людей в сфері виробництва продуктів харчування, а отже і дотримання санітарно-гігієнічних вимог є обов’язковим.

Пам'ятка оператору машинного доїння.

  • Перед початком процесу доїння необхідно підготуватися: очистити та прибрати кормові столи, жолоба, годівниці та пристосовані для годівлі тварин місця. Перевірте поїлки чи вони справно працюють, обмийте і очистіть їх та простір навколо них . Прибиріть підлогу від гною , підстеліть солому.
  • Знайомимося з інформацією, залишеною для оператора про те молоко яких корів не підходить до споживання (щойно отелені, хворі,тварини які стоять на лікуванні препаратами які не допускаються до вживання в їжу, як правило такі тварини помічені олівцями чи маркерами лікарем, який проводив лікування та є відповідна відмітка в відповідній документації - журналі.)
  • Переодягніться в робочий одяг та вдягніть відповідне взуття.
  • Уважно огляньте групу тварин з якими буде проводитися робота.
  • Готуємо доїльне обладнання (перевіряємо його справність, чистоту, при необхідності доїльний апарат ще раз обмийте та за необхідності зверніться до оператора охолоджування молока з питань ремонту молочного обладнання).
  • Наповніть чашку для обробки дійок .
  • Набиріть гарно теплу воду 35-40 С. Підготуйте серветки.
  • Чисті руки! Перед початком доїння особливу увагу приділяємо чистоті рук, миємо їх з милом, під проточною водою. Буде чудово якщо на вашому господарстві буде впроваджено використання одноразових рукавичок – вінілові, нітрилові, латексні . Але тут теж пам’ятаємо, що після доїння кожної окремої тварини , споліскуємо руки в рукавичках.
  • Перед тим як підійти до тварини окликніть її, заговоріть з нею.
  • Готуємо вим’я до доїння. Чистимо, миємо. Миття молочної залози починають від верхньої чистини вимені в напрямку до дійок. Безпосередньо дійки миють від основи до кінчиків.
  • Вимивши начисто вим’я та дійки, серветку промивають в воді, витискають зайву вологу і витирають вим’я від зайвої вологи. Закінчують цей процес безпосередньо витиранням дійок.
  • Процеси миття та витирання вимені і дійок повинні становити від 30 до 45 секунд.
  • Після цього з кожної дійки здоюють по три цівки молока оглядаючи його на наявність зміни кольору, запаху, вміст крові, пластівців, гною. Цей процес має займати від 10 до 20 секунд.  Всі перераховані вище процеси повинні проводитися в межах 45-60 секунд.
  • Одягаємо апарат. Тримаючи доїльній апарат за нижню частину колектора по черзі під`єднують доїльні стакани в вертикальному положенні до дійок та відпускають апарат лише після щільного приєднання його до дійок. Якщо підготовку тварини провели правильно то перше молоко в бачку чи молокопроводі з’являється через 5-10 секунд.
  • Контролюють процес доїння візуально через прозору кришку колектора по швидкості течії молока. Якщо видимий потік молока на колекторі ледве тече, це сигнал до останнього етапу доїння та від’єднання доїльного апарату. Безпосередньо доїння при правильній підготовці становить 5-6 хвилин
  • Останній та не менш важливий етап доїння полягає в відтягуванні донизу і трішки вперед (до голови корови) доїльних стаканів з одночасним легким масажем (поглажуванням) вим’я.
  • Додоювання проводять до 20 секунд, винятком є тварини з неправильною формою вимені, з різностороннім напрямком дійок, з набряком вимені, хворі корови та туго дійні. В останніх випадках не стандартно дійних корів доять в останню чергу відтягуючи доїльний апарат по мірі потреби.
  • Якщо потік молока припинився апарат відразу від’єднують та обробляють дійки розчином для обробки дійок так щоб дійки були покриті розчином на 3\4 поверхні.
  • Чистий доїльний апарат це важливо!!! По закінченню процесу доїння особливу увагу приділяємо миттю та дезінфекції доїльного обладнання, не доводимо апарати до жахливого стану коли туди страшно поглянути.