У тваринництві нерідкі випадки захворювань тварин. Іноді їх доводиться вбивати. Але чи придатна туша тварини, що перехворіла, в їжу? І в будь-якому чи разі її потрібно піддавати огляду і санітарній обробці? Всі відповіді прописані в Законі «Про ветеринарну медицину» та контролюються Державною санітарно-епідеміологічною експертизою.

Чи допускається споживання м'яса хворих тварин?

Для оцінки придатності в їжу м'ясної продукції потрібен висновок регіональної державної лабораторії ветеринарної медицини. Такий документ видається після макроскопічного огляду туші. Ця методика базується на розшифровці нестандартних спотворень в тілі та окремих органах. Також, щоб визначити, чи придатна для споживання туша тварини, що перехворіла, використовується ряд аналізів продукції. Проводяться вони на мікроскопічному рівні, на предмет наявності патогенних бактерій і за фізико-хімічними параметрами.

Чому потрібно перевіряти м'ясо?

Причина такого прискіпливого ставлення до продукції тваринництва полягає в тому, що ряд інфекційних та інвазійних захворювань тварин, так званих зооноз, здатних переходити через м'ясо-молочну продукцію на людину. Ветлікар або лаборант в процесі обстеження складу продукту отримує результат, який демонструє стан різних частин тіла свині або корів, що хворіли. Щоб розібратися, чи можна вживати в їжу м'ясо забитої тварини, він використовує рекомендації Правил ветогляду вбитих тварин. Також потрібно застосовувати в такій ситуації Правила ветеринарно-санітарної перевірки. Вона показує прийнятність для подальшого споживання даної продукції людьми або тваринами.

Особливі випадки

Практика ветеринарної роботи приймає перероблювання м'яса вбитих через певні захворювання тварин. Це переважно незаразні та неінфекційні стани, а також порушення, що розвинулися через паразитів. У будь-якій окремій ситуації ветлікар або лаборант роблять висновок, чи годиться м'ясо тварини, що хворіла для харчової переробки. Може надійти дозвіл на споживання всієї або лише частини тіла. Одночасно видаються рекомендації, як знешкоджувати тушу або її частину. Також висновки робляться по використанню всієї туші без будь-яких обмежень, або навпаки - її утилізації та знищення.

Захворювання

Найважчими інфекційними захворюваннями сільськогосподарських тварин є сибірська виразка, бруцельоз, туберкульоз, рожа і ящур. По кожному окремому випадку робиться висновок, чи можна використовувати в їжу м'ясо тварини, що перехворіла.

Сибірська виразка

Це дуже гостре інфекційне захворювання, яким можуть заразитися будь-які види тварин і навіть людей. Тому м'ясо тварин, заражених сибіркою, на забій не годиться. У разі підтвердження сибірської виразки їх туші, включаючи органи та шкури слід негайно, не пізніше, ніж через 5 годин після забою, піддати технічній утилізації. При відсутності можливостей утилізації та знешкодження в автоклаві, тіла вбитих тварин слід спалити на скотомогильнику.

Туберкульоз

При захворюванні тварин на туберкульоз їх тіла розчленовуються, а хворі органи відправляються на утилізацію і знищення. Відповідь на питання, чи можна вживати в їжу м'ясо тварини, що перехворіла, можна отримати у ветеринарного лікаря і наших консультантів. Туші з середньою або вищою категорією вгодованості, у яких вражений лімфовузол, проходять проварку і після цього можуть використовуватися в переробній промисловості. Цій процедурі піддаються й інші види тканин, в тому числі неуражені. Шкури вбитих тварин повинні бути просолені, після чого застосовуються без обмежень.

Бруцельоз ВРХ

Це підступне захворювання, яким можуть захворіти представили різних видів тварин, включаючи велику і дрібну рогату худобу, коней і свиней. Також на бруцельоз може захворіти людина, що перебувала в контакті з таким тваринами. Після вживання в їжу їх м'яса, що не піддавалося обробці, а також молока і продуктів з нього, людина може сама захворіти на цю складну хворобу. Тому якщо у тварин встановлено цей діагноз, їх м'ясо не можна вживати в їжу сирим, а тільки після ретельної проварки. Взагалі не можна використовувати вим'я, кров і ендокринні залози, з яких роблять вакцини.

Рожа

Це захворювання буває у свиней. При його наявності тіла убитих особин, в м'язових тканинах яких виявлені нетипові явища, разом з потрохами відправляють на знищення. Але якщо в тілі не виявлено будь-які хворобливі зміни, а результат на наявність сальмонели негативний, вони можуть відправлятися на подальшу переробку без будь-яких обмежень.

Ящур

Це захворювання великої та дрібної рогатої худоби, а також свиней. Якщо людина буде вживати заражене м'ясо або молоко, то може захворіти й сама. Тому всі ці компоненти покладається обробляти високими температурами. Вся туша, голова та інші органи, які отримані від убитих тварин, піддаються переробці й використовуються при виготовленні варених ковбас або консервів. Сирими такі м'ясопродукти не продаються і не застосовуються в їжу.

Трихінельоз

Це захворювання свиней. Коли в м'ясі виявляються трихінели, які є звичайними паразитами, а також їх капсули, то всю тушу разом з субпродуктами й м'язовими тканинами відправляють на утилізацію і знищення. Сало і решта внутрішнього жиру може застосовуватися після перетоплювання при 100 градусах протягом пів години. Також можуть використовуватися кишки, крім стравоходу і прямої кишки.